Ledguide 9. Lyfta fram historia och kultur

Det som gör en vandringsled attraktiv behöver inte bara vara naturen i sig. För att locka många besökare är det också viktigt att lyfta fram det som gör platsen och leden unik. Dess historia, kultur, människorna som bott och bor på platsen, den lokala maten och traditionerna.

Olika besökare har naturligtvis olika önskemål och förväntningar. Barnfamiljer kanske lockas av leder med spännande inslag av sagofigurer, berättelser, hinderbanor eller kanske utkikstorn. Medan de lite äldre kanske uppskattar kultur, historia och naturligtvis berättelser men presenterat på ett annat sätt än för barnen.

Lyft fram det unika med platsen, skapa delaktighet och stolthet

Ta hjälp av lokalbefolkningen och för fram deras berättelser. Kolla med bygdeföreningar, kommunen, ta även hjälp av olika arkiv, lokalt och regionalt. Fundera på vilka mer som kan sitta på bra information om naturen, kulturen och historien i området.

Ett bra tips är att både utgå ifrån, och göra lokalbefolkningen delaktig i arbetet med att lyfta fram lokal historia, kultur och natur. Man kommer få fram information och berättelser man annars inte skulle få. Det är också ett sätt att hitta nyckelpersoner som är villiga och duktiga på att förmedla berättelser till besökare, i lämpliga former.

Man kan lyfta fram allt ifrån matkultur, traditioner, spännande berättelser om sådant som hänt på platsen, naturen runt leden, djurlivet, och annat om vårt gemensamma kulturarv som hur odlingslandskapet, skogsbruket och yrkesfisket sett ut, berättelser om människorna som bott i området.

Skapa paket, arrangemang och aktiviteter som skapar intäkter

Berättelserna och informationen kan lyftas fram på många olika sätt, bara fantasin sätter gränser. Det kan ske i början och längs med leden eller i våffelstugor och på turistbyråer. Det kan berättas av lokala guider, förmedlas genom skrift, gestaltas på olika kreativa sätt, upplevelsebaserat, eller vid fasta utställningar, i stort och smått, enkla eller avancerade upplägg, gratis eller i form av paket med helhetsupplevelser inklusive boende.

Sätt ihop färdiga besökspaket. Det som lockar många besökare är naturupplevelser i kombination med bekvämlighet, gott värdskap, mat och boende och intressanta upplevelser och genuina möten med lokalbefolkningen och spännande berättelser.

Det är inte alltid lätt att hitta intäktskällor för att bygga och underhålla leder. Men om man kan hitta det som gör platsen till vad den är, kan man också lättare spinna vidare på det och skapa möjliga intäktskällor. Om man kan mer om platsen, dess historia, natur- och kulturvärden, djurlivet, traditioner, unika händelser eller vardagliga händelser, kan man utifrån den kunskapen skapa innehåll för besökare och lokalbefolkning. Exempelvis matprovning av lokala matvaror, dryckesprovning, prova på-saker som hur man förr levde och verkade, vandra i någons fotspår, besöka speciella platser osv.

Glöm inte att sätta rätt värde på det du gör och ta betalt för det.